sside建築設計事務所|デザイン住宅・狭小住宅の建築設計
HOME
WORKS
DIARY
MEDIA
PROFILE
CONTACT
FAQ
dip 0807

計画地域:東京都武蔵村山市
Location : Musashimurayama,Tokyo Prefecture,Japan
主要用途:住宅
Principal use : residence
主要構造:木造
Structure : wooden
敷地面積:132.31u
Site area
延床面積:89.64u
Total floor area
撮影:上條泰山
Photographer:Taizan Kamijyo
sside建築設計事務所
photo001
photo002
photo003
photo004
photo005
photo006
photo007
photo008
photo009
sside architects
...concept
計画地は傾斜地である高台の開発地。
構成要素はいたってシンプルに、かつ空間相互の繋がりをテーマに計画された。

まず、建物中央部に南北に分断するよう大きなVoidを設け、1FLDKと2F居室の2フロア間の間隔を意識させる。 1Fは機能部を周辺に点在させ、シンプルな一体の空間とし、2Fにおいては東西の2つの居室をブリッジで繋いだ。 2F居室間の仕切りは腰壁とし、1Fや外部からの目線を遮りながら大きな広がりを感じられるよう配慮した。

一層目はLDK、2層目はVoidと居室が交差する、対称であり明快な平面系が生まれる結果となった。

浸す(dip)ように緩やかに互いに侵食していく空間。その空間を"line"が走り、貫き、時には映し出す。
その繰り返しで構成される"line"は、2回対称が2次元での点対称、3次元での線対称と変化していくように、 見る視点によって、点対称・線対称・並進対称・非対称(アシンメトリー)と変化を感じられる。

この変化が、シンプルな生活空間に刺激を与え、より日々の生活を豊かにしてくれるであろうことを願っている。



The plan site is a development ground of the hill. The composition element was very simple, and planned on the theme of the relation between space.
First, A big void is prepared in the building central part, and it divides into north and south. The void makes it conscious of the interval between the 1st floor LDK and the 2nd floor room. The first floor plans a functional part to one place. As a result, others became simple one-room space. The 2nd floor connected on the bridge two rooms which divided into east and west. The wall of the second floor room is set up low. The eyes from the first floor or the outside are interrupted by that low wall, and a big spread can be felt.
The LDK in 1st layer, the void and the room in 2nd layers cross. The symmetrical and clear plane brought a born result.
The space gently eroded so that it may [dip]. A line runs , penetrate , occasionally projects the space. The line which consists of the repetition changes with the point symmetry in two dimensions, and the line symmetry in three dimensions. By the viewpoint to see, point symmetry, line symmetry, translational symmetry, and asymmetrical -change can be felt.
This change gives a stimulus to a simple life space, and I'm wishing what they will live a daily life rich for more.